1.10

https://www.youtube.com/watch?v=J5__67gPpH8

Concierto de Aranjuez. Joaquin Rodrigo, Espanya (1901-1999)

 

EL SECRET DE LES CARTES. EL VIATGE AL JO PROFUND

© Antoni París

 

El viaje a través de las cartas del Tarot es, básicamente, un viaje a nuestra propia profundidad. Cualquier cosa que encontremos en este viaje es, en el fondo, un aspecto de nuestro yo profundo. Dado que el origen de estas cartas data de un tiempo en el que lo misterioso y lo irracional eran más reales que hoy, sirven de Puente para llevarnos en busca de la sabiduría ancestral que todavía se halla en nuestro más profundo yo.
Sallie Nichols

 

 

A més d’un entreteniment per a moltes cultures, els jocs de cartes han estat des d’antic una eina per a aproximar-se a l’inconscient de la persona i el seu camí vital. Fins i tot, es diu, per a intuir-ne el futur si no es canvien addiccions emocionals que en frenen l’evolució natural.

Sembla ser que els primers registres històrics que es tenen de jocs de cartes són del segle VI, aproximadament, a la Xina. Fent canvis en el disseny i el significat, es van anar expandint per l’Orient fins arribar a Europa a l’Edat Mitjana, gràcies als viatgers que en quedaven fascinats. Les imatges que es van començar a utilitzar representaven l’ordre polític i social d’aquella època, però simbolitzaven molt més, com els misteris de la vida, els quatre elements de la natura o el camí de l’heroi. Per aquest motiu, les institucions religioses i els governs van perseguir els que les feien servir com un oracle, amb una intenció més oculta i endevinatòria.

La baralla espanyola, la francesa i també el tarot semblen tenir un origen comú, i en tots els casos el principal objectiu (en el tarot és evident) era disposar d’una eina per connectar amb l’inconscient a través d’un llenguatge simbòlic basat en il·lustracions complexes i carregades d’elements amb significat transcendent. Les cartes no tenen una lògica aparent, però aquesta és precisament la seva intenció i virtut, traspassar el conscient racional, estimular la imaginació i arribar al veritable governant de la persona, l’inconscient (o, com sovint s’anomena, l’ombra), on hi ha tots els arquetips, imatges i símbols que des de l’origen dels temps han guiat el comportament humà. És a dir, projectar el món exterior cap enfora.

Les cartes del Tarot són això, un viatge arquetípic, una manera d’observar com es desplega i evoluciona la vida humana; un mitjà d’autoconeixement individual, però alhora també col·lectiu, perquè aquests continguts simbòlics són característics de totes les mitologies del món i es transmeten de generació en generació. Les 72 cartes i, especialment, els 22 arcans majors, són una representació d’aquest cicle de naixement-mort que fem tots els humans al llarg de la vida, renaixent tant cops com calgui per anar realitzant un viatge que ens ha de portar al desenvolupament màxim dels nostres talents i habilitats innates. Al capdavall, per fer el viatge de l’heroi que van descriure de manera excepcional els grecs en les seves històries mítiques.

A més del Tarot, existeixen molts altres tipus de cartes d’aquest estil, i la majoria tenen com a propòsit connectar amb l’inconscient perquè aquest tingui un mitjà d’expressió amb el transmetre aquells missatges que li calen al conscient en un moment determinat per integrar alguna situació vital o el punt del camí en el que es troba.

A la novel·la, els protagonistes fan servir les Cartes del nen interior, una baralla que explora els arquetips i símbols del Tarot des d’una perspectiva més infantil, no només en el sentit estricte de la paraula, sinó en aquells aspectes relacionats amb la part de nen que tenim durant tota la vida. No hi ha cartes bones ni dolentes. Hi ha simplement missatges que cada persona ha d’interpretar a la llum del seu coneixement i de l’estadi vital en el que es troba. El mateix missatge, llegit en un altre moment, pot desencadenar respostes emocionals diferents. Precisament, perquè la vida és canvi constant i nosaltres estem subjectes a aquest canvi. La zona de confort és pura fantasia. Un desig impossible.

 

RECOMANACIONS

Jung y el tarot
Sallie Nichols
Editorial Kairós

Cartas del niño interior
Isha y Mark Lerner
Ediciones Obelisco

9788497775960