1.13

Himne a l’alegria de la Simfonia nº9. Ludwig van Beethoven, Alemanya (1770-1827)

 

BOCINS DE L’ÀNIMA

© Antoni París

 

La enfermedad de acuerdo con la teoría chamánica, puede ser causada bien por la entrada de un elemento extraño en el cuerpo, o bien por la salida del alma del cuerpo y su encarcelamiento en una de las regiones del espíritu: por encima, por debajo o más allá del borde del mundo. La visión clarividente del chamán debe descubrir el lugar donde acecha. A continuación, montando en el sonido de su tambor, debe navegar lejos en las alas del trance al reino espiritual donde se alberga el alma en cuestión, y trabajar rápidamente su acción de rescate.
Joseph Campbell

                 

Moltes cultures tradicionals creuen que al llarg de la vida una persona pot anar perdent trossets de la seva ànima. Les experiències doloroses que es viuen de manera molt traumàtica o que causen un xoc emocional difícil de comprendre o donar-li sentit, fan que l’ànima experimenti dissociacions i s’hi deixi fragments pel camí. Això causa ferides permanents que van restant energia vital a l’individu, així com capacitat d’enfrontar el seu procés vital i existencial si no se’n restaura la integritat. Aquests fragments poden quedar-se en llocs diferents.

La pèrdua de bocins de l’ànima pot succeir en qualsevol moment de la vida, però és més habitual que succeeixi durant la primera infància, fins als set anys, cosa que debilita el nen. La fragmentació fa que la persona senti que no està completa, que li falta alguna cosa, i que sovint tingui conflictes que li afecten la salut i les seves relacions afectives. El concepte d’ànima perduda, i la recuperació cerimonial de les ànimes, és present a moltes cultures ancestrals d’arreu del món, i els seus xamans i sanadors creuen que les malalties físiques i mentals o les addiccions tenen el seu origen en aquesta pèrdua.

La Júlia, la protagonista de la novel·la, descobreix precisament això gràcies a la conversa amb el xaman turc. Que només pot trobar la seva essència i saber qui és recuperant els bocins de l’ànima que ha anat deixant pel camí. Les pedretes, en aparença insignificants, que l’home li dóna representen aquests fragments, que ella reparteix restablint de manera simbòlica el cordó umbilical amb la vida i desfent nusos que posaven pals a les rodes de la seva evolució.

 

RECOMANACIONS

Las máscaras de Dios
Joseph Campbell
Alianza Editorial

La psicología de la transferencia
Carl G. Jung
Ediciones Paidós