1.14

Cants gregorians del Monasterio de Silos (Burgos)

 

ENERGIES SUBTILS I ALHORA PODEROSES

© Antoni París

 

Existeixen dues maneres de veure la vida: una és creient que no existeixen els miracles, l’altre és creient que tot és un miracle.
Albert Einstein

 

 

Durant el segle XIX, un dels temes que va despertar l’interès entre els físics va ser el de les forces generades per l’electricitat i el magnetisme. L’observació d’aquestes forces generaven al principi un gran desconcert, ja que s’estenien en l’espai afectant el comportament dels objectes a distància sense que hi hagués una connexió material que n’expliqués la influència. Les investigacions realitzades per científics com Maxwell o Lorentz van permetre mesurar i quantificar aquestes forces i definir unes equacions i lleis que les descriuen, a partir de les quals van desenvolupar els seus treballs posteriorment altres personatges històrics de la ciència com el mateix Albert Einstein.

Alhora, també va néixer un nou concepte físic amb el que explicar aquesta regió d’influència: el de camp. Així, el que abans semblava màgia o coses de bruixes, ara ja tenia un nom i una explicació física, i es convertia en una de les quatre forces fonamentals de la natura, l’electromagnètica (el camp electromagnètic), que actua a distància i afecta i pertorba el seu entorn.

Amb l’adveniment de la física quàntica, l’energia i la matèria van començar a ser considerades des d’una altra perspectiva. El que semblava fins aleshores un univers estable, on l’una i l’altra eren entitats independents que simplement interactuaven, es van veure transformat en comprovar que eren dues cares de la mateixa cosa. Així, quan més s’aproximava el coneixement i l’experimentació a les intimitats de la matèria, més es constatava que només existeix un camp d’energia inabastable amb infinites probabilitats de ser.

Entre els molts descobriments que la física quàntica ha realitzat en les darreres dècades, m’agrada destacar-ne un, si és que la resta no ho són també, d’importants, en la mateixa mesura: les partícules subatòmiques són capaces de comunicar-se de forma instantània quan han estat unides abans, talment om si no existís el temps ni la distància i només existís una immensa trama de relacions interdependents.

En aquest camp universal on tot és energia amb diferents nivells de condensació, cada fragment de matèria, des la pedra més insignificant fins a l’estrella més llunyana, interactua amb el que l’envolta, projectant i rebent informació en forma de quantums d’energia subtil que la investigació està aconseguint detectar a mesura que la tecnologia avança i la mirada científica s’eixampla.

Les pedres i els cristalls també emeten i reben energia subtil que pot ser mesurada, i que moltes persones fan servir en tècniques terapèutiques o en meditació. Aquesta idea és aprofitada a la novel·la, quan en Martí rep el poder de la Terra, l’energia tel·lúrica concentrada en un cristall de quars que li regala un fullet en un somni.

 

RECOMANACIONS

El campo. En busca de la fuerza secreta que mueve el universo
Lynne Mctaggart
Ediciones Sirio

Universos paralelos. Los universos alternativos de la ciencia y el futuro del cosmos
Michio Kaku
Editorial Atalanta

¿Y tú qué sabes?
Diversos autors
Ediciones Palmyra

Manos que curan
Barbara Ann Brennan