1.7

Andante de la Simfonia nº 101 “El rellotge”. Joseph Haydn, Àustria (1732-1809)

 

GRANETS DE SORRA PER A MESURAR EL PAS DEL TEMPS

© Antoni París

 

Si hi ha un objecte carregat de simbolisme en relació amb el pas i la fugacitat del temps, i amb les diferents etapes de la vida, és el rellotge de sorra. El bulb superior quan està ple representa l’inici de la vida, quan la meitat de sorra està en el bulb inferior representa l’edat adulta, i quan queda ja poca sorra en el bulb superior anuncia la proximitat de la mort. En començar a caure els granets, el pas del temps sembla avançar lentament, però a mesura que es buida la part de dalt el temps sembla accelerar-se, com la vida mateixa. La vida, com la sorra, s’escola entre els dits i fuig si no es viu intensament el present.

Els bulb superior equival al cel, l’inferior a la terra, i el canal estret que els separa totes aquelles vivències que cal experimentar per avançar en el desenvolupament espiritual de l’individu. El fet de donar la volta al rellotge cada cert temps ofereix l’oportunitat d’invertir les relacions entre ambdós plànols, cel i terra, tornant així a l’origen i renaixent les vegades que calgui. És el cicle simbòlic mort-renaixement que realitza cada ésser humà diverses vegades al llarg de la vida.

A la part inferior s’hi concentrarien també totes les emocions, creences, pors, alegries, encerts, errors…, de manera que quan es capgira al rellotge tot es remou per tornar a començar una nova etapa i evitar així d’aferrar-se al passat. Res és permanent ni immutable.

Tot i que es creu que el rellotge de sorra és un invent molt antic, la primera evidència que es té és de l’època medieval, quan al voltant del segle XIII va aparèixer a Europa de la mà d’un monjo francès. Es va convertir en un dels símbols utilitzats per la maçoneria i era habitual veure’l estampat a les banderes pirates com a símbol de l’existència fugaç de l’home.

Modificant la quantitat de sorra o la mida del forat, els rellotges de sorra poden mesurar pràcticament qualsevol període de temps.

 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Rellotge_de_sorra