2.4

EL RITUAL DELS DERVIXS

 

Dervix és una paraula d’origen persa que significa, literalment, ‘el que busca les portes’, i antigament s’utilitzava per a designar els captaires de vida ascètica. Ser dervix és una forma de viure basada en l’espiritualitat

La sema, que és com es diu la dansa que fan els dervixs, representa el viatge místic d’un individu cap a Déu, la lluita contra l’ego i el coneixement de la veritat absoluta. Els girs, els gests de les mans i els braços, els moviments del cap, tot significa alguna cosa i es fa en el moment apropiat. La mà dreta, per exemple, es col·loca estesa cap a dalt, amb el palmell mirant cap a l’infinit per rebre l’energia del món espiritual. La mà esquerra, en canvi, mira cap avall. D’aquesta forma, el ballarí es converteix en un canal entre el cel i la terra, entre l’infinit i el finit. Quan el dervix torna del seu viatge espiritual, ho fa com una persona que aspira a servir amb dedicació a tota la creació.

Giren sobre el seu eix com a símbol de la victòria sobre la mort, i poden estar dansant hores. Originàriament, representaven el moviment dels planetes al voltant del Sol.